Elke kunstenaar wil op een dag graag zijn eigen expositie organiseren. Na maanden of jaren hard gewerkt te hebben, is het eindelijk tijd om je schilderijen aan de wereld te laten zien. Het doel van een expositie kan zijn: erkenning voor je werk of het verkopen van schilderijen. Als je nog nooit een eigen expositie hebt georganiseerd dan kunnen de tips in dit artikel je helpen bij de inrichting ervan.

Doe inspiratie op bij andere exposities

Waarschijnlijk ben je als kunstenaar wel vaker naar exposities gegaan. Misschien heb je toen niet goed gelet op de inrichting ervan maar meer op de schilderijen en beelden die gepresenteerd werden. Als tip geven we mee om een aantal exposities van totaal verschillende kunstenaars te bezoeken en goed op te letten op de inrichting. Komt de inrichting met elkaar overeen en wat verschilt er allemaal. Is er een soort routing gemaakt of loop je door de hele zaal om elk schilderij te kunnen zien. Noteer deze punten en gebruik dit voor je eigen expositie

Maak gebruik van goede verlichting

We weten allemaal dat bepaalde verlichting iets mooier of lelijker kan maken, denk maar aan de golden hour. De juiste verlichting kan een schilderij nog beter in het ‘licht’ zetten en daarom beter presenteren. Door gebruik te maken van smartverlichting kan je verschillende standen gebruiken en ook makkelijk bedienen. Het ene schilderij heeft misschien feller licht nodig dan de andere en met smartverlichting van Phillips Hue is dit makkelijk te bedienen. Bespaar geld op de smartverlichting door gebruik te maken van kortingsacties op smartverlichting bij 50five.

Zorg voor voldoende afstand tussen de schilderijen

Bij het inrichten van de expositie is het belangrijk dat er rekening gehouden wordt met de afstand tussen de schilderijen. Het is namelijk niet fijn als iedereen dicht op elkaar staat. Er moeten ongeveer 2-3 personen naar hetzelfde schilderij kunnen kijken zonder dat ze last hebben van elkaar. Daarnaast is het ook fijn als de schilderijen niet te dicht op elkaar staan maar dat er nog wat loopruimte is. Hierdoor nodig je mensen uit om nog even een praatje met elkaar te maken in plaats dat ze alleen maar staren naar het schilderij. Daarnaast geeft het de bezoekers ook even de tijd om de schilderijen in hun op te nemen voordat ze weer kijken naar een ander schilderij.

Licht je beste werk uit

Er zijn wat verdeelde meningen over waar je je beste werk moet neer zetten in de expositie. Sommige kunstenaars hebben liever dat het beste werk tussen de andere schilderijen staat zodat er ook gekeken wordt naar de mindere schilderijen. Terwijl anderen het juist willen dat het beste werk uitgelicht wordt en dat bijvoorbeeld meer mensen erna kunnen kijken. Hoe je je beste werk wil uitlichten hangt volledig van jezelf af. Echter, raden we wel aan om iets unieks toe te voegen aan het schilderij zoals een andere frame, standaard of verlichting. Iets dat kan laten zien aan de bezoekers ‘heey, dit is mijn beste werk’’.

Haal geen schilderijen weg tijdens de expositie

Ten slotte, als het doel van je expositie is om de schilderijen te verkopen raden we aan om het pas mee te geven na de expositie. Het is natuurlijk geen mooi gezicht als de expositie opgegeven moment half leeg is door alle verkochte schilderijen.